Traditioner

Årets gang

Traditioner spiller en stor rolle. Gennem traditionerne bærer vi historien med os. I en tid konstant præget af forandringer og udvikling lægger vi stor vægt på at fastholde, at visse begivenheder er tilbagevendende på et bestemt tidspunkt hvert år. Det er med til at give rytme og ro. Vi oplever samhørighed og tryghed ved disse tilbagevendende begivenheder.

Skitur

I uge 4 tager vi på skitur til Kläppen i Sverige. Vi bor tæt på hinanden i små hytter. Turen er præget af mange gode oplevelser både på ski, på slæde, under leg og med spil og hygge om aftenen.

Afgørende for et godt forløb er det, at de skimæssige udfordringer er nøje afpasset det enkelte barns formåen. Skiholdene er derfor sammensat ud fra pædagogiske overvejelser. Nogle dage kan et barn for eksempel slet ikke klare at være sammen med andre børn på ski. Det bliver der taget højde for. Børnene skal have gode oplevelser på ski og gerne styrket selvværd.

Børn og voksne løber på slalom, og børnene oplever hurtigt succes og suset mange gange på en dag. De sætter også pris på den følelse af fællesskab, der opstår, når alle er på slalombakken samtidig.

Fastelavn

Fastelavn bliver hvert år fejret med fastelavnsboller, tøndeslagning, lege og konkurrencer. Børn og voksne gør en ihærdig indsat for at kreere fantasifulde, sjove eller festlige udklædninger, og gymnastiksalen pyntes fint op.

Forældregrillaften

I juni inviterer Skovgårdens forældreråd til forældregrillaften. Forældrerådet står for arrangementet, og der bliver serveret lækker grillmad og lavet dejlige salater til det store forældrebesøg. Forældrerådet møder op i god tid og hjælper med at lave salat, tænde op i grillen og gøre klar til salg af drikkevarer. Vi håber altid på godt vejr, men er det ikke udevejr, trækker vi indenfor i gymnastiksalen og spisesalen. Vi hygger os sammen fra kl. 18.00 til 20.30 med spisning, snak og leg. Ofte er vi 140 børn, forældre og medarbejdere samlet og har nogle hyggelige timer sammen.

Praktisk dag

Hvert år afsætter vi en dag, hvor alle børn og voksne tager arbejdstøjet på og på tværs af normale faggrænser giver sig i kast med løsning af en masse praktiske opgaver. Opgaver som vi ikke lige når i det daglige.
På forhånd er vi opdelt i arbejdsgrupper med en formand i hver gruppe. Opgaverne er beskrevet i forvejen, så det er bare at gå til den.
Vi har blandt andet fået repareret bocarts, malet inde og ude, ryddet op i gemmerne, etableret urte- og krydderurtehave og renset op i søen.

Årsafslutning

Torsdag inden sommerferien samles forældre, børn og personale for at fejre afgangseleverne. Udover at vi får lidt mad sammen og ønsker hinanden god sommerferie, er der her lejlighed til at sige farvel til de børn og unge, som hen over sommeren forlader Skovgården. Der aftales også, hvordan kontakten fremover holdes. Og så ses vi forhåbentlig til Åbent Hus i september.

Sommerkoloni

I sommerferien tager hver afdeling på koloni et sted i Danmark. Enkelte gange er det også blevet til koloni i Sverige. Børn og voksne glæder sig og håber på sol og godt vejr til at lave en masse udendørsaktiviteter.

Åbent Hus

Den anden lørdag i september danner Skovgårdens park og bygninger rammen om det årlige Åbent Hus arrangement. Det er altid en stor glæde at hilse på de mange tidligere elever, gamle og nye forældre, tidligere medarbejdere, venner, bekendte og alle de andre gæster, der møder op på Skovgården denne dag.

I ugen op til Åbent Hus-lørdagen har såvel alle børn som medarbejdere haft travlt med at forberede de mange aktiviteter til selve dagen.

Arrangementet løber af stablen fra kl. 11.00 – 14.30 og starter med velkomst og ofte efterfulgt af en forestilling på de skrå brædder – fuld af energi og aktivitet. En flot forestilling, hvor børnene viser deres talenter på mange fantasifulde måder. Temaet skifter fra år til år.

De senere år har temaet varieret fra Olsen-Banden, musik, Jorden Rundt til Børn i gamle dage og Disney. Efter forestillingen serveres der kaffe og hjemmelavede lagkager i spisesalen og i parken åbner boderne med gode tilbud på mad og flotte ting, som børn og voksne har fremstillet i ugens løb. I parken er der forskellige muligheder for at spille, lege, dyste eller hoppe, som skifter fra år til år.

Skolernes Motionsdag

Som på alle andre skole står fredagen før efterårsferien i motionens tegn. Traditionen tro tager vi til Kongskilde Friluftsgård, hvor dagens program lyder på løb, hygge og samtidig have det sjovt.

Forældremøde

I oktober afholdes forældremøde og skole-hjem-samtaler. Her har forældre lejlighed til sammen med deres børn at snakke med de enkelte lærere om, hvordan det går i skolen. Denne aften vælger forældrene et forældreråd, og der er mulighed for at melde sig til forældredebatgruppen. Ved aftenens arrangement byder Skovgården på aftensmad og kaffe.

Mortens Aften

Det er en hyggelig aften, som både børn og voksne plejer at se frem til. Denne aften spiser de døgnanbragte børn og medarbejderne andesteg og spille bankospil..

Juleaktiviteter

I slutningen af november inviterer vi forældrene til juleklip. Forældrene kommer og ”før-julehygger” sammen med børn og medarbejdere. I december tager hver afdeling en dag ud af kalenderen, hvor børn og medarbejdere tager på indkøbs- og hyggetur til en lidt større by. Sidst på julemåneden holder vi vores egen ”juleaften” for døgnafdelingernes børn med flæskesteg, ris à l’amande, mandelgaver og stort juletræ i gymnastiksalen. Vi danser om juletræet, synger julesange og hører julehistorie – og hvert år dukker julemanden op med gaver.

DR serien: Vores børnehjem

Se DRs serie "Vores Børnehjem" om 18 børns hverdag på Skolehjemmet Skovgården. I serien følger vi børnenes liv igennem et år og oplever med deres øjne, hvordan det er at bo et sted som Skovgården.