At være forældre

til et døgnanbragt barn eller et barn med særlige behov

Det kan være meget svært at håndtere at opleve, at ens barn har brug for noget ganske særligt udviklingsmæssigt. På Skovgården ved vi meget om børns udvikling, og hvordan man kan håndtere børns vanskeligheder.
Men det er forældrene, der kender deres børn bedst. Derfor er samarbejdet med forældrene stor betydning.
Forældrene kan bidrage med viden, erfaringer og oplevelser af deres barn.
Vi kan bidrage med støtte og hjælp til familien, når situationer er svære. Samarbejdet er meget forskelligt, alt efter behov.
Nogle forældre kommer på besøg, andre ikke så meget.
Nogle forældre har samtaler med socialrådgiver eller psykolog. Andre ikke.
Alle forældre har kontakt med barnets primærpædagog. I denne kontakt hører forældre om, hvordan det går med barnet. Måske har primærpædagog eller forældre spørgsmål. Måske er der praktisk gøremål, der skal aftales. Eller noget helt tredje.
Et er sikkert: man er altid velkommen til at ringe til os og få en snak.

Når barnet har fødselsdag, bliver det altid fejret på Skovgården, hvor forældrene også vil være inviteret. Men forældre har også mulighed for at holde barnets fødselsdag, når barnet er hjemme på weekend. Det aftaler vi sammen.

Hvis familien skal holde et større arrangement hjemme, er det rigtig godt, hvis vi ved det på forhånd, så vi kan tage højde for det i planlægningen. På Skovgården har vi en forældredebatgruppe, som mødes cirka en gang om måneden. Her drøfter forældrene forskellige problemstillinger.
Det er frivilligt, om man vil være med, men mange forældre har været rigtig glade for denne mulighed.

På et forældredebatgruppemøde gav forældrene til kende, at dette var vigtigt i forhold til at være forældre på Skovgården:

  • Man føler sig velkommen
  • Man bliver taget alvorligt
  • Man får god støtte og vejledning
  • Når man er på besøg på Skovgården, er der god tid til én. Når man ringer, er det ikke altid, telefonen bliver taget første gang pga. travlhed, men man bare ringe igen
  • Man er tryg ved at aflevere sit barn, når man kender Skovgården
  • Synes det hjælper, det de gør med børnene. Der er mening med galskaben J
  • Når man starter på Skovgården, har man mange hvis-spørgsmål om alt muligt. Stort som småt og nogle gange synes man måske også, at spørgsmålet er lidt mærkeligt. Man skal huske, at det altid er i orden at spørge lige meget, hvad det drejer sig om.
  • Som ny forældre kan man godt have det sådan, at man egentlig gerne vil ringe, men ikke gør det. Men det skal man altså bare gøre. Bare turde.

DR serien: Vores børnehjem

Se DRs serie "Vores Børnehjem" om 18 børns hverdag på Skolehjemmet Skovgården. I serien følger vi børnenes liv igennem et år og oplever med deres øjne, hvordan det er at bo et sted som Skovgården.