Lidt om Skovgårdens historie

Skole- og behandlingshjemmet Skovgården blev bygget til 40 piger i 1890. Skovgårdens 38 tdl. land blev købt og Skovgården bygget for en testamentarisk gave på 47.525,29 kr. Gaven tilfaldt Holsteinsminde, hvor forstander Budde besluttede at flytte pigerne til Skovgården. Skovgården har således sit udspring i 1833 fra ”Det Fuirendaler Institut” – ligesom Hjortholm Kostskole, Hindholm Socialpædagogiske Seminarium og Skolen på Hindholm.

Helene Askov blev i 1907 Skovgårdens første selvstændige forstander. Hun lagde vægt på, at Skovgården skulle være et varmt og åbent hjem for pigerne. Fra 50 års jubilæumsskriftet skriver formanden for tilsynsbestyrelsen, Inger Gautier Schmidt: ”Skovgården er et hjem, hvor der altid er fredeligt, hyggeligt og godt at være. Der slår et pust af kærlighed og velvilje imod en, så snart man åbner døren og træder indenfor i det smukke og velholdte hjem”.

På den tid skulle pigerne både have solid undervisning og deltage i stald- og markarbejde samt på skift have job til oplæring i diverse sysler i hus og have. Mange piger fik kontoruddannelse, blev lærerinder eller sygeplejersker. Når de flyttede fra Skovgården, slog de sig oftest ned på egnen og holdt tæt kontakt til Helene Askov. For en dels vedkommende kom deres børn på ferie på Skovgården.

Helene Askov var forstander frem til 1942. Derefter fulgte en noget turbulent tid, indtil den idérige og karismatiske forstander Jens Ernst Jensen tiltrådte i 1960. Han og hans kone åbnede Skovgården, så hjemmet fik mulighed for at have piger og drenge sammen. Jens E. Jensen udgav kort før sin død i 1984 en stærk omtalt dagbog ”En institutionspædagogik bliver til”. Heri citerer han Grundtvig: ”Den har aldrig levet, som klog på det er blevet, han først ej havde kær”. Jensen fortsætter: ”Men kærlighed alene gør det ikke. Vi må til stadighed dygtiggøre os til vores arbejde ved hele tiden at sørge for at få den optimale viden om børn og deres behov.” Et andet nøgleord fra den tid er forståelse. Vi skal i vores arbejde bestræbe os på at lytte til hinanden og prøve at forstå.

Meget kan trækkes frem fra historien; men for mig er det afgørende, at Skovgården er et godt sted at være barn. Barnets tid skal være præget af varme, omsorg, gode og sjove oplevelser samt personlig udvikling. De bedste perioder af Skovgårdens historie har på bedste vis haft barnet i centrum samt været præget af åbenhed og udvikling.Hanne Dalsgaard
Forstander

DR serien: Vores børnehjem

Se DRs serie "Vores Børnehjem" om 18 børns hverdag på Skolehjemmet Skovgården. I serien følger vi børnenes liv igennem et år og oplever med deres øjne, hvordan det er at bo et sted som Skovgården.